Livet på havet

 Hallaise bloggen! 


23.08 - 26.08 august var jeg og mine medstudenter på årets første ekskursjon. Turen gikk ut på en 4-dagers kajakk og kanotur fra Almabukta i Kaupanger og ut til Holm hvor vi hadde leir alle dagene. Målet for turen var å lære grunnleggende i forhold til leirliv (lage gapahuk osv). Lære grunnleggende teknikker i kano og kajakk. Bli i stand til å ferdes trygt i vann og samt gjennomføre kameratredning og livredning i vann. 

Turen som ikke ble så værst

Klassen ble delt i to hvor vi hadde to dager hver i kajakk og deretter kano. Min gruppe startet med kajakk de første dagene. Første dagen startet med intro for kajakk hvor vi øvde på grunnleggende ferdigheter i og rundt Amlabukta uten bagasje. Der øvde vi på litt forskjellig fremdriftsmåte, mye på balanse og gjennomførte så kameratredning. Denne delen lærte jeg mye av, siden jeg aldri har padlet i kajakk før. Deretter padlet vi i land for litt lunsj før vi lastet kajakkene og satte kursen mot Holm for leir. Denne padleetappen kunne ikke vært bedre, ikke et vindpust på havet og knallsol hele turen. Det skapte glede! 

Dag 2 var planen å dra på en litt lenger tur med diverse padleteknikker og redning i fokus. Vi krysset fjorden til foten av fjellet Bleia. Padlet så langs land hvor vi fikk øvd på kanting, dette fikk vi satt i bruk ved å padle langs land hvor kanting er en sentral teknikk for å kunne følge bergformasjonene som stuper ned i vannet, dette viste seg å være overaskende effektivt og ble en veldig interessant seanse. 


  Dag 3 var det skifte, og min gruppe var over i kano. Dagen var preget av store mengder vind. Vi startet av gårde vestover langs land fra Holm, men padlet raskt i land da vinden var for sterk og det ikke var forsvarlig for alle å padle i de forholdene vi møtte på. Dagen ble dermed preget av gjennomgang av ulike utstyr for friluftsliv og diverse førstehjelpsutstyr som er nødvendig og ha med på tur. Vinden løyet utover dagen så vi tok en kortere dagstur langs land nord-østover og så på ulike typer planter og vegetasjon. Fikk samtidig øvd på C og J tak, og manøvrere kanoen. 

Dag 4 padlet vi tilbake fra Holm til Almabukta og brukte de ulike padleteknikkene effektivt, før vi gjennomførte kameratredning og en livredningsprøve i land før vi avsluttet turen. 

Ulike padleteknikker

Det jeg skal gå nærmere inn på i dette innlegget er padletak i kano, for å padle en kano mest effektivt er det viktig å bruke riktige tak i forhold til forholdene og hvordan en vil styre kanoen. Det mest generelle taket som brukes er et såkalt driv tak, det fungere at åren settes så langt fram som mulig uten å lene overkroppen for mye fremover. Vri så overkroppen med å bruke mage- og ryggmusklene slik at armene holdes mest mulig strake, før så åren i parallell linje med kanoen, og løft så åren opp av vannet like etter den passerer hoften (Mytting og Bischoff, 2008). 

Styretak kan kombineres med drivtak, dette i tilfeller hvor det evt. er vindstille, da styrer ofte kanoen i motsatt retning av den siden padleren padler med åren. Dette korrigeres med styretak, i form av å bruke åren som et ror i siste fase av padletaket, med å rotere åren slik at den går i 90 graders vinkel ut fra kanoen, slik skapes en korrigering på kanoen retning slik at den går i ben linje forover istedenfor å dreie ut av kurs (Mytting og Bischoff, 2008).  

Igjen når en vil at kanoen skal dreie mot f.eks venstre og en padler på høyre side av kanoen vil den automatisk dreie mot venstre, men dette kan forsterkes med å bruke et såkalt C tak. Det fungere på den måten at en setter åren langt fremme, likt som på et drivtak. Men en skaper en halvsirkel med å føre åren utover fra kanoen og så inn igjen bak kanoen. På denne måten skjener kanoen ekstra mot venstre på å evt. manøvrere kanoen i retningen en vil ferdes (Mytting og Bischoff, 2008). 

To andre teknikker som er fin å supplere inn i teknikksegmentet er drag og bend-teknikkene. Disse er effektive for å evt. lage en flåte med andre kanoer ute på vannet, eller når en skal inn eller ut fra en brygge. Disse takene flytter kanoen sidelengs, disse kan være fysiske tunge siden det er stor motstand i vannet for å flytte en kano sidelengs. Drag fungerer ved å sette åren ved i vannet, vri åren 90 grader og føre åren langt ut mot siden, vri så åren tilbake og trekke åren mot seg, så gjenta dette. Da trekkes kanoen innover dit en vil. Motsatt igjen kan bend brukes på rett og slett motsatt vis. Dytte åren ifra kanoen, vri åren 90 grader og føre den tilbake mot kanoen, vri så åren 90 grader igjen og skyv ifra. Dette er teknikker så er lurt å ha i ermet hvor flere kanoen skal ferdes og det skal skapes en flåte ved behov, eller for å ta seg i land (Mytting og Bischoff, 2008). 


Denne turen følte jeg målene som var satt på forhånd ble oppfylt, med grunnkurs i kajakk i boks føler jeg læringsutbyttet var stort. Siden jeg ikke har vært i kajakk fra før ble progresjonen veldig stor fra første minuttene i kajakken til siste dagen. Kano har jeg padlet en god del, men var veldig fint å øve spesifikk på ulike teknikker, samt å få padlet litt i store bølger og høy vind. Leirlivet var rolig og flott, synd med tørre forhold i skogen, slik at bål ikke kunne gjennomføres, med greit å tilpasse seg etter forholdene og leve i samspill med forholdene naturen gir oss. 


Litteratur: 

Ivar Mytting og Annette Bischoff. (2008). Friluftsliv. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kameratredning Topptur 1

Topptur 2