Kameratredning Topptur 1
Kameratredning
Tiden er din utfordrer
Når uhellet først er ute begynner klokken å tikke. Det er de første 15 minuttene som er kritiske, dette siden sannsynligheten for å finne overlevende etter 15 minutter synker kraftig. Da er riktig taktikk essensielt, er man alene starter man med å finne den/de skredtatte, mens er man flere kan en brukes til å ringe nødetatene. De fleste som er funnet i live ligger enten helt i overflaten eller verste fall ned til 1,5 meter dybde. Ligger man dypere begravd er tiden vesentlig mer kritisk. Ofte dør man da av mekaniske skader, eksempelvis av at lungene blir såpass komprimert av at man ikke klarer å puste. Og lever dermed kun på oksygenet man har i blodet som er 1-1,5L som gjør at en klarer seg rundt 2 minutter.
Av den grunn er det viktig det vi gjør, å nemlig øve på redning slik at man får rutiner på dette og så det går fortere. Dette siden tiden er kritisk i disse situasjonene (Varsom, u. å.).
Bruk av sender/mottaker
Det finnes flere forskjellige produsenter av s/m på markedet i dag. De fleste fungerer på nogen lunde samme måte, og alle går på samme frekvens. Det viktigste er å sette seg inn i hvordan din egen fungerer slik at dette sitter. Det gjør søkeprosessen raskere, og kan være avgjørende om du redder livet til kameraten din eller ikke.
Når en er blitt tatt av skred starter prosessen. Her skal man prøve alt man kan å holde øye med hvor personen befinner seg og hvilken retning personen blir ført i. Dette gjør at man har bedre peiling på hvor han eventuelt kan ligge. Når skredet stopper kan man dermed ha en viss peiling på hvilket området personen befinner seg i. Før et søk settes i gang må man gjøre en vurdering om det er trygt å bevege seg inn i skredområdet eller ikke. Dette er en vurderingssak og en risikoaksept som må bli gjort. Hvis man konkluderer det som trygt eller velger å ta risikoen starter søket. Da setter alle sin s/m over i søk slik at det ikke blir forstyrrelser på s/m. Prosessen man da går over i er på fire forskjellige nivå, første er signalsøk. Denne går ut på å fange opp signalet til kompisen som ligger begravd. Her beveger man seg systematisk inn i skredet med å holde s/m inntil øret og rotere den i 3 forskjellige vinkler. Det er rett frem, rett opp og 90 grader ut til siden. Her skal roteringen ikke foregå for fort slik at den rekker å fange opp signal. Når et signal er mottatt går man over i grovsøk, her følger man i retningen som vises på displayet. Her setter man også ned tempoet litt og holder s/m horisontalt foran seg. Øker distansen som vises går man i feil retning og snur seg mot dit pilen viser. Når man når 3 meter eller nærmere går man over i ny fase, som er finsøk. Her tar man s/m tett ned mot underlaget, og beveger den i kryss formasjon over bakken. Først oppover til man når minste distansen, så til sidene, og gjennomfører dette til man oppnår laveste distanseverdi og markerer så dette punktet. Da er det frem med søkestang og spade. Søkestangen brukes så i sirkelformasjon. Først på det punktet som er markert, og beveger søkestangen med 15-20cm avstand til tidligere søkepunkt. Roterer så rundt i en økende sirkelform. Når du får funn med søkestangen lar man den stå igjen hvor det er oppdaget funn. Så et siste prosess å grave fram vedkommende. Da vil man unngå å grave rett ned, og heller gå tilbake 1-2 meter og grave seg inn i vedkommende. På denne måten går det fortest og man unngår at snøen faller ned i et hull, og snøen heller skyves bakover og gir god rom for førstehjelp ved behov (Varsom, u. å.).
Litteraturliste:
Varsom, Kameratredning. https://www.varsom.no/snoskredskolen/kameratredning/?ref=mainmenu
Kommentarer
Legg inn en kommentar