Nordisk skiferdsel
Filefjell
I uke 10 gikk jeg og mine medstudenter en fire dagers tur fra Breistølen og nordover fjellet til Tyinkrysset. mandag 7 Mars til Torsdag 10 Mars var datoen ferden fant sted. Dette er en tur jeg hadde sett veldig fram til, siden jeg er glad i nordisk skiferdsel og teltlivet i fjellet vinterstid. Tur i fjellet vinterstid krever mere planlegging, utstyr og kompetanse enn ferdsel om sommeren. Dette siden konsekvensene kan bli vesentlig verre enn om sommeren hvis noe skulle skje. Det krever større kompetanse om både klesvalg, leirliv, navigering, fyre brenner og sikkerhetstiltak.
Turen
Første dag startet fra hovedveien nede ved Breistølen og opp i fjellet til første camp ved navnløs vann øst-sørøst for Kløftenosi. Her ble telt slått opp og etablering på turen. Dag 2 gikk vi fra camp 0930 og fulgte vinterløype østover i terrenget, før vi vendte nordover opp til Suleskaret og ned til Sulebu. Slo camp noen hundre meter vest for Sulebu. Denne natten var det meldt mye vind, dermed slo teltene opp i en taktisk formasjon hvor vi har to telt i front, også rekke bakover med to telt side om side med hverandre. Bygde så en stor levegg i front, i en plogform som skulle ta av for vinden. Men vinden uteble og det ble heller en kald natt med temperatur ned mot og under -15 grader. For noen ble det en kald natt, men det gikk veldig fint. Å fryse litt har ingen vondt av, med mindre det blir ekstremt. Dag 3 gikk fra Sulebu og nordøst i terrenget til Tendlefjorden som vannet heter, selv om det ikke er en fjord. Spiste lunsj ved noen hytter der før vi gikk opp til Børrenøse hvor vi skulle la teltene ligge og bygge snøhule. Noen lagde snøhule og andre lagde kantgrop. Min gruppe var litt redusert grunnet skader og diverse, så det ble kantgrop på oss. Snøen var overaskende hard, så dette ble en tidkrevende prosess. Jeg har aldri laget eller sovet i en slik, så dette ble veldig lærerikt og positiv opplevelse. Veldig lunt og behagelig inne i hulen om natten som gjorde dette til en behagelig natt. Siste dagen ble det å ta seg ned skitrekket ved Tyinkrysset og inn på dagligvarebutikken for noe godt før bussen tok oss hjem.
Turen ble i alt en stor suksess, kanskje litt mangel på læring da været var flott hele turen og navigering i dårlig sikt uteble. Så navigeringen gikk knirkefritt hele veien. Jeg har en del erfaring med teltliv vinterstid så dette ble mer en kosetur enn en tur med mye læring for min del, men det positive er at vi samler erfaring uansett hvilken tur man er på. Ingen turer er helt like, og da får man alltid oppleve eller se noe nytt.
Sikkerhetstiltak og leirrutiner
Videre i denne bloggen skal jeg gå inn på noen gode rutiner og tips for å gjøre en vintertur enklere og bedre. Det er klart at vi alle er glad i komfort og har rutiner på ting. Da skal jeg gå gjennom noe som fører nemlig til dette.
Når vi har nådd fram til leirplassen er det lurt å slå opp telt og gjør alt klart med en gang, da er du gjerne varm og god i kroppen. Så start med dette før man blir kald og trøtt. Før teltet skal opp er det en fordel å tråkke teltplassen flat med skiene, det gjør soveopplevelsen vesentlig mer behagelig, og man får samt et hardere platå for kjøkken og "arbeidsbenk". Tenk gjerne over hvor vinden kommer fra, og hvis det ikke er noe vind så hvor det er meldt hvor kan skal komme fra. Hvis dette heller ikke er mulig kan man se rundt seg i terrenget hvor vinden generelt har kommet fra. Ved å se på steiner hvor snøen ligger, og terrengformasjoner klarer man å se nogen lunde hvor det primært har kommet fra. Slå så teltet opp i lengderetning med vinden. Det fører til at teltet tåler mer vind, og det skal mer til for at teltet skal ryke. Det gjør det samt mer behagelig å sove, enn om vinden kommer rett inn på langsiden og slå teltduken i ansiktet når en skal sove om natten, og verste fall kan teltstengene knekke og skape store problemer. En annen ting å tenke på er bardunering av teltet, bruk enten store snøplugger, eller ski og staver. Spesielt hvis det er løs snø som ikke har like god hold i seg. Hvis skiene brukes er det lurt å sette skiene med stålkantene inn mot teltet så disse ikke gnager bardunene i stykker. Samt legge snø rundt teltduken på storm mattene hvis man har det, eller bare inn til duken. Dette gjør at det håndterer vind bedre og samtidig gjør det lunere i teltet og ikke like kaldt (Olsen, 2020).
Ved veldig mye vind bør man bygge en levegg, både for å skåne teltet mot kraftig vind, men også for en mer behagelig natt i teltet. Da skjærer man ut store blokker av snøen som man stabler i lik høyde som teltet, eller noe høyere. Den bør ha litt lenger avstand til teltet enn den er høy, så hvis den skulle falle så treffer den ikke teltet.
Inne i teltet er det noen tiltak som gjør opplevelsen mer behagelig, det er å bygge en kuldegrop som også fungerer som en kjøkkengrop. Det gjør at den kalde luften inne i teltet siger ned dit og kan gjøre det noen grader varmere i liggehøyden. En annen fordel er at man kan stå der for å skifte, lage mat og arbeide med ting hvis det skulle være behov for dette (Olsen, 2020).
En annen ting som er lurt er ventilasjon i teltet. Når man legger snø rundt teltet mister man mye av ventilasjonen i teltet, så bruk derfor ventilasjonslukene godt. Både når en lager mat i teltet for å få vekk eventuell kullos og bensinlukt. Men også om natten er dette lurt, da minimerer man kondens problemet. Da slipper man å våkne til en våt sovepose og rim i hele innerteltet som smelter til vann når man starter å fyre om morgenen (Olsen, 2020).
Litteraturliste:
Olsen, K. F. (2020, 03 Februar). Slik gjør du det: 22 tips til vintertelting. Ut.no. https://inspirasjon.ut.no/inspirasjon-tips-og-rad-vinterferie/slik-gjor-du-det-22-tips-til-vintertelting/102156
Kommentarer
Legg inn en kommentar